In memoriam: Novica Jović

VLASOTINCE (PanoramaPress) – Novica Jović, pesnik, sanjar, večiti optimista, umro je juče u Beogradu u 65. godini života. Rođen je 1. januara 1954. godine u Svođu, opština Vlasotince. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Vlasotincu. Studirao je prava u Nišu i Skoplju. Živeo je i stvarao u Vlasotincu. Sahrana će se obaviti na Vlasotinačkom groblju 13. feburara 2018. godine u 15. časova.

Objavio je četiri knjige: „Nešto između“ (Mislenik 1), „Tragovi na vetru“ (Mislenik 2), “ Rosulja pod kamenom“ (Mislenik 3) i „Žena“ (Mislenik 4). Peta njegova knjiga pod nazivom „Klupa“ (Mislenik 5) je upravo u fazi štampe i trebalo je da izađe krajem februara meseca.

Autor Novica Jović inspiraciju i nadahnuće za svoje stvaranje nalazio je svakodnevno i u svakom trenu. Bogat stvaralački opus kroz pesničke slike i slojeve otkriva tanane niti ljudske duše, bogat duhovni svet tkan od slobodnih stihova koji trepere, nizali se u skrivenim hodnicima njegove duše.

Giacomo Scotti, italijanski i hrvatski književnik, novinar, javni radnik, čitajući prve tri Jovićeve knjige rekao je: „Ostao sam blago rečeno impresioniran tolikim blagom. Preda mnom su na hrpu stajale prave riznice životnih iskustava i mudrosti s jedne i opet riznice pjesničke misli i mudrosti s druge strane. Šetajuci se kroz Jovićevu trilogiju, čitalac skuplja misli o vremenu koje nezaustavljivo prolazi ali se i ponavlja, o prošlosti i budućnosti („Gledaj napred, jer ne možeš vratiti vreme i sebe“), posebno misli o čovjeku i njegovom odnosu prema drugim („Čoveka treba traziti iza, a sebe ispred“), misli i pouke kako bi čovjek trebao živjeti za vlastiti boljitak i za boljitak ljudske zajednice, kako bi čovjek trebao izraziti sve što je pozitivno u seni da bi mi ostali oko njega bili graditelji dobroga zajedničkog zivota“.

U Narodnoj biblioteci „Desanka Maksimović“, 10. novembra 2017. godine, priređeno je predstavljanje knjige poezije Novice M. Jovića “Žena“. Ova knjiga je nastala kao rezultat uspešne saradnje dve ustanove kulture, Kulturnog centra Vlasotince i Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“. Ovo je četvrta knjiga iz edicije Mislenik. Novica Jović živi za svoje pesme i živi kroz pesme. Nema sata da on nije sa olovkom u ruci – istakao je Srba Takić, urednik izdanja.

Žena je bila i ostala večita inspiracija književnicima, slikarima, vajarima, muzičarima. U knjizi Novice Jovića „Žena“, njegova nežnija polovina je u centru pažnje i izvor je njegovih osećanja. Zato o njoj peva, prolazi kroz vreme, seća se mladosti, uspomena, ljubavi, lepote koja ga nadahnjuje. Ko bude čitao poeziju Novice Jovića prepoznaće iskrenost pesnikove duše, čoveka – pesnika koji zna da voli – zapisao je, između ostalog, u recenziji knjige književnik i književni kritičar Dragiša Marković.

Autor Novica Jović inspiraciju i nadahnuće za svoje stvaranje nalazi svakodnevno i u svakom trenu. Bogat stvaralački opus kroz pesničke slike i slojeve otkriva tanane niti ljudske duše, bogat duhovni svet tkan od slobodnih stihova koji trepere i nižu se u skrivenim hodnicima njegove duše – zapisala je u pogovoru knjige Ana Jović, profesor književnosti.

Hteo sam iz svog ugla da iznesem zahvalnost ženi, inspiraciji koja ne vene. Najveći broj mojih pesama posvećen je ženi. Ovo je ugao mog posmatranja iz pređenog puta koji je ostao iza mene. U tim tragovima pesama ću trajati onoliko koliko pisana reč traje. Moje je da vam ih ostavim a vaše da ih pronađete – poručio je autor knjige Novica M. Jović.

Poeziju Novice Jovića kazivale su te večeri Ivana Krainčanić i Žaklina Stefanović. One su na poseban način dočarale svu lepotu ljubavi i stihova inspirisanih ljubavlju, stihova posvećenih ženi.

Ovo je četvrta knjiga vlasotinačkog autora koji je do sada napisao preko 16.000 pesama. Knjigu aforizama „Nešto između“ objavio je 2010. godine, tri godine kasnije iz štampe je izašla knjiga aforizama „Tragovi na vetru“. Svoj pesnički prvenac „Rosulja pod kamenom“ objavio je 2014. godine, a ove godine u izdanju Kulturnog centra i Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ objavljena je zbirka poezije „Žena“.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.