Leskovac: Kabare Avangarda i prijatelji u Narodnom pozorištu

LESKOVAC – (PanoramaPress) – Kabaretski program inspirisan Dučićevim delo „Jutro sa Leutara“ Avangarda i prijatelji izveden je u leskovačkom Narodnom pozorištu. Avangarda i prijatelji je projekat koji je nastao saradnjom umetnika iz oblasti scenskih umetnosti,  muzike, poezije i karatea, sa ciljem promovisanja udruživanja, interdisciplinarnosti i holističkog pristupa.

„Okosnicu scenarija čini Dučićevo delo “Jutra sa Leutara“, i to poglavlje o plesu. Motivi igre kao umetničke, društvene, ekpresivne, obredne i zabavne forme bili su polazna osnova od koje se krenulo. Dučićevi stavovi i razmišljanja o plesu su i danas aktuelni, nakon jednog veka. Dučićev tekst koji je za potrebe kabaretskog programa u manjoj meri adaptiran ilustruju scenske minijature koje su u labavoj ili tesnoj vezi sa samim tekstom. Na daskama koje život znače pleseće se tango, sirtaki, moderan balet, predstavljena afrička igra, potom spoj karatea i plesa, elementi burleske, i mnogo toga, ističe Danijela Ignjatović Kulić, osnivač Avangarde.

Učesnici: Gudački kvartet “Amorozo“; Isidora Mitić, učenica Muzičke škole,  Jelena Stanojević, karatistkinja; glumci Narodnog pozorišta: Suzana Grujić, Ivan i Maja Janković, Maja Jovanović; plesači tanga iz Niša: Aleksandra Pavlović i Miloš Kolarević, Saša Stamenković; Nađa Tomić, plesačica sa Instituta za umetničku igru u Beogradu, Andrijana Mitrović, pesnikinja, Marija Kostić, učenica solo pevanja Muzičke škole “Stanislav Binički“, karnevalska grupa Turističke organizacije Leskovac, kao i članovi kreativnog plesnog studija “Avangarda“. Priče je kazivala Zvezdana Pejčić, novinarka TV Leskovac. Medijski sponzor projekta je TV Leskovac.

U kabareu je učestvovalo više od 40 umetnika iz različitih umetničkih oblasti. Za režiju i scenski pokret u većini koreografskih minijatura odgovorna je dr Danijela Kulić, univerzitetski profesor i direktor kreativnog plesnog studija “Avangarde“.Ujedno, na ovaj način  obeležena je godišnjica rada kreativnog plesnog studija “Avangarda“. Ceo projekat je realizovan zahvlaljujuči saradnji studija i Narodnog pozorišta, kao i prethodnoj saradnji sa svim pomenutim učesnicima bez kojih ovaj veliki događaj ne bi bio moguć.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.