Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“: Nagrada albumu „Vekovnici“ na Međunarodnom sajmu knjiga

LESKOVAC – (PanoramaPress.016) – Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ dobila je nagru za najbolje domaće izdanje na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu za deveti album serijala“Vekovnici“ predavača u Leskovačkoj školi stripa Marka Stojanovića.

Na 62. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu održanom krajem oktobra deveti album serijala „Vekovnici“ Marka Stojanovića proglašen je za najbolje domaće strip izdanje u konkurenciji od više stotina knjiga i stripova objavljenih 2017. godine. U pitanju je prestižna nagradu ULUPUDS-a dodeljena gradu Leskovcu, koji je pomogao objavljivanje ovog izdanja u okviru Konkursa za projekte iz kulture, i izdavaču „Darkwood“. Ova nagrada se, koliko je poznato, prvi put u istoriji sajma dodeljuje strip izdanju.

Nekoliko dana kasnije, 7. novembra, Stojanović je bio specijalan gost jedinog bugarskog strip festivala Sofija Ekspo, čiji je jedan od dva centralna događaja bila izložba „Leskovac-Sofija preko Vekovnika“ koju su građani Leskovca mogli da vide oktobra 2016. godine. Budući da je ovogodišnji festival posvećen isključivo stvaralaštvu bugarskih strip autora, Stojanoviću je ukazana počast da uz prevodioca Marjana Milanova bude jedini prisutni strip autor van Bugarske, a serijalu „Vekovnici“ da bude prvi srpski strip koji će imati svoju izložbu u Bugarskoj.

Stojanović je, dalje, imao tu čast da, kao dobitnik nagrade „Aleksandar Denkov“ za doprinos bugarskom stripu za 2016. godinu, tokom ceremonije otvaranja manifestacije uruči istoimenu nagradu dobitnici za 2017. godinu, Mariji Serafimovoj Nikolevoj.

Serijal „Vekovnici“ imao je prilike da predstavi građanima Bugarske tokom gostovanja uživo na bugarskoj nacionalnoj televiziji i radiju, kao i na specijalnoj promociji 8. novembra 2017. godine. Nakon što je maja 2016. godine izložba serijala „Vekovnici“ održana u Državnoj biblioteci mladih Rusije u Moskvi, u okviru ruskog strip festivala KoMisija, postavljena je aprila 2017. na Salonu stripa u Laktašima u Bosni i Hercegovini, kao i septembra na 11. Hercegnovskom strip festivalu održanom u Crnoj Gori. Serijal „Vekovnici“, koji grad Leskovac aktivno pomaže od 2016. godine, na taj je način u 2017. godini imao je u okviru obeležavanja desetogodišnjice izlaženja izložbe u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj, i to na jedinim strip festivalima koji se održavaju u tim zemljama, na taj način postavši prvi i jedini strip serijal iz Srbije koji je predstavljena na teritorijama ove tri Balkanske države.

Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“

10.11.2017. Leskovac

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.