Danilo Kocić, „Leskovački pisci – tragovi i traganja“, promovisana studija u Narodnoj biblioteci – Vlasotince

ВЛАСОТИНЦЕ – У власотиначкој Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ синоћ је представљена студија Данила Коцића „Лесковачки писци – трагови и трагања“ (Лесковац 2015, 2016), али и његово укупно стваралаштво.

О делу овог аутора говорили су мр Лука Крстић, професор и песник из Власотинца, др Добривоје Бошковића, књижевник, Саша Станковић, власотиначки писац и Срба Такић, песник, директор Народне библиотеке.

Мр Лука Крстић, некадашњи професор Гимназије „Стеван Јаковиљевић“, указао је на значај дела Д. Коцића за историју књижевности, посебно лесковачке, истичући да је Коцић био један од најбољих ученика Власотиначке гимназије.

Саша Станковић, професор књижевности и писац, такође је говорио о значају рада Д. Коцића на проучавању завичајне литературе. Станковић је у знак поштовања, Коцићу поклонио своју најновију књигу о Власотинчанину Влади Илићу, првом модерном градоначелнику Београда.

Директор Наодне библиотеке „Десанка Максимовић“ Срба Такић, познати песник, нагласио је да му је посебна част што се промовише стваралаштво Данила Коцића, власотиначког ђака, рођеног у селу Дадинцу.

Др Добривоје Бошковић, књижевник, полиглота, композитор, такође је указао на вредност дела Д. Коцића и отпевао неколико руских, италијанских и мексиканских песама.

Захваљујући се директору Срби Такићу на успешно организованој промоцији, Д. Коцић је истакао да лесковачка историја књижевности није довољно истражена и да је његово дело, двотомна студија, својеврсна хрестоматија, „Лесковачки писци – трагови и трагања“ (око 2.000 стана великог формата), један од покушаја да се, макар делимице, осветли ова значајна област, а у којој је мери у томе успео најбољи судија је – време!!!

Д. Коцић поклонио је Народној библиотеци своју студију „Лесковачки писци – трагови и и трагања“ (писано издање), а свим присутнима, у знак поштовања, електронску верзију и књигу-поему (штампано издање) „Песма жени“.

БЕЛЕШКА О АУТОРУ

Данило Коцић рођен је 4. септембра 1949. године (село Дадинце, Власотинце). Коцић је професор књижевности и дипломирани правник. Као стипендиста Косова и Метихије, (1972/73) био је професор срског језика и југословенске књижевности и уставног уређења у Гимназији „Браћа Рибар“ (Исток). Радио је и као професор књижевности у Гимназији „Стеван Јаковљевић“ (Власотинце).

Коцић је био новинар и уредник у приштинском дневном листу „Јединство“ 1977/1978. године, а затим је три деценије радио као новинар – дописник Политике из Лесковца и југа Србије. Jедан je од оснивача (био је и председник) Удружења писаца Лесковца, стални сарадник „Помака“ и члан Савеза књижевника у отаџбини и расејању.

КЊИЖЕВНИ РАД:

Романи: Изабрани живот (Из бележака мојих дана, Лесковац 1997), Изабрана тишина (Случај новинара Косте Даниловића, Лесковац 2000), Изабрани дани (Лесковац 2012); Измаглице (Лесковац 2016), Аутобиографија – време сенки, I део (Лесковац 2016); Изабрани списи –  сликање меморије (романи, приче, песме, аутобиографија, Лесковац 2016);

Збирке песама и прича: Чудна лађа (Лесковац 1987), Дневник на распусту (Лесковац 2002), Говор камена (Лесковац 2004), Песма жени (Власотинце 2007); Невреме – приче из завичаја (Лесковац 2016);

Студије: Лесковачки писци – трагови и трагања, I-II (Лесковац 2015, 2016); Хумор у делима писаца лесковачког краја (Лесковац 2016), Говор Лесковца и југа Србије (Лесковац 2016); Проф. др Драгомир Радовановић: живот и мисао – хрестоматија и коментари (Лесковац 2017); Проф. др Тихомир Петровић: живот и мисао – хрестоматија и коментари (Лесковац 2017); Др Добривоје Бошковић: живот и мисао – хрестоматија и коментари (Лесковац 2017); Проф. др Душан Јањић: живот и мисао . хрестоматија и коментари.

Приређивачки рад: Лесковачки песници – трагови и трагања (Панорама лесковачког песништва 1944 – 2014), Лесковац 2015. године.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s