Leskovac: Reagovanje SUBNOR-a povodom rehabilitacije Nikole Kalabića

ЛЕСКОВАЦ – Са осећањем велике горчине и неправде борци НОР-а Лесковца и Јабланичког округа  најоштрије осуђују пресуду Вишег суда у Ваљеву, којом  је рехабилитован четнички злочинац Никола Калабић. Без обзира што ће нам приговарати да не смемо да коментаришемо судску пресуду, овим чином наставља се еуфорија која Републици Србији доноси велике штете у међународним односима, јер су у налету неофашистичке снаге које желе да пониште све вредности ослободилачке борбе против фашистичког окупатора и његових сарадника. Посебно истичемо да овим срамним чином није погођена само Организација СУБНОР-а, већ и све породице жртава оних злочинаца који су у име окупатора убијали цивиле и присталице ослободилачке борбе.

Ево само неколике детаља које је суд морао да зна: У лесковачком крају, у другој половини јула и почетком августа 1944. године, четници под командом Николе Калабића, команданта Горске гарде, убили су у селу Магашу дванаесторо цивила. Заклали су две жене из породице Николић, пред шесторо деце. Једну шеснаестогодишњу девојчицу Светлану Ђорђевић су најпре силовали, а затим живу убацили у запаљену кућу, где су после на згаришту нађене само њене перле. У селу Горњем Бучумету, у махали Шишинце, Лену Станковић су покупили са њиве и тукли је док није издахнула. У истом месту Јану Коцић, супругу председника Среског НОО округа, тукли су и тражили да изда магациине са оружјем и земунице са рањеницима. Није издала, па су је измучену живу окачили на вериге и кућу запалили где је издахнула. У селу Пустом Шилову на око 50 метара шатора где је било смештен Никола Калабић и по његовом  наређењу, заклано је 11 Италијана, који су приступили партизанском покрету.

Организација СУБНОР-а лесковачког краја и Јабланичког округа је најозбиљније забринута оваквим бескрупулозним поступцима одговарајућих државних органа Републике Србије, јер се тиме директно прекраја историја и угрожава њена репутација у антифашистичкој борби Европе и света.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s