Narodna biblioteka „Radoje Domanović“: Minijatura na zrnu graška

У БИБЛИОТЕЦИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МИНИЈАТУРНИХ КЊИГА

ЛЕСКОВАЦ – У наредних месец дана посетиоци Народне библиотеке у Лесковцу имаће ретку прилику да погледају изложбу минијатурних књига, међу којима су и вековима стари минијатурни примерци писане речи. Захваљујући Народној библиотеци Србије, локалној самоуправи и Министарству културе и информисања, имамо ту част да 20. јубиларно отварање ове изложбе, која је обишла и регион, буде баш у Лесковцу, посебно поносни на чињеницу да смо први град на југу Србије чији ће суграђани имати прилику да виде ову веома вредну и ретку колекцију, рекла је помоћница градоначелника Марија Јовановић, истичући да локална самоуправа улаже значајна средства у установе културе у Лесковцу.

– Град Лесковац је реновирао матичну библиотеку 2015. године и реновирао библиотеку у Брестовцу и тако сачувао огранак од гашења. Ова вредна изложбоа је само једна у низу манифестација које Град подржава чиме показује да схвата значај и улогу библиотека у васпитању и образовању младих у савременом друштву.

Изложбу “ Минијатура на зрну грашка“, Народне библиотеке Србије отворио је аутор, др Дејан Вукићевић, водитељ фонда старе, ретке и минијатурне књиге Народне библиотеке Србије.

Традиција минијатурних издања књига стара је безмало колико и штампане књиге уопште. Прву такву књигу, Diurnale Mogantinum, објавио је Петер Шефер још 1468. године у димензијама 94 х 65 мм. Најмањом штампаном књигом сматра се Азбука у сликама Егона Пругмајера, која је објављена 1971. у Лајпцигу, у част Међународне изложбе књиге као уметничког предмета. Њене димензије су 3 х 2,5 мм- објављено је на званином сајту Града Лесковца.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s