Leskovac: „Susret sa Evropom“ u LKC

LESKOVAC, 25. maj 2017.„Susret sa Evropom“, organizovan danas u Kulturnom centru u Leskovcu, okupio je nekoliko desetina mladih zainteresovanih da saznaju više o procesu evropskih integracija i koristima koje on donosi, a posebno o mogućnostima za školovanje, usavršavanje i volontiranje u zemljama Evropske unije (EU). Susret je održan kao deo kampanje „Evropa, to si TI“ koju finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

„Leskovac ima odličnu saradnju sa razvojnim programom Evropski PROGRES, sa kojim je uz finansijsku podršku EU, Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije do sada realizovan veliki broj projekata važnih za društveni i ekonomski razvoj. Fondovi Evropske unije neophodan su resurs lokalnim samoupravama za dalji razvoj i dostizanje evropskih standarda u svim oblastima“, rekla je Marija Jovanović, pomoćnica gradonačelnika Leskovca. 

Uz zabavne sadržaje, posetioci su imali priliku da u Wi-Fi kutku posete portale Evropskog PROGRESa, EU info centra, Erazmus plus i drugih i pronađu sve potrebne detalje o aktuelnim pozivima, mogućnostima i programima, ali i da razgovaraju sa predstavnicima Evropskog PROGRESa, kao i Naimom Leom Beširijem iz Tima Evropa. 

 

„Evropska unija i Vlada Švajacarske podržavaju kampanju „Evropa to si TI” kako bi mladi ljudi na jugoistoku i jugozapadu Srbije mogli da saznaju više o suštini procesa evropskih integracija, kao i mogućnostima koje se otvaraju pred njima. „Susret sa Evropom” je prilika da mladi iz prve ruke saznaju kako mogu da studiraju ili volontiraju u zemljama Evropske unije, da šire svoja znanja i vidike, a time doprinesu i razvoju svog grada i zajednice“, rekla je Evgjenije Isljami, predstavnica Evropskog PROGRESa.

„Današnjim događajem informisali smo mlade Leskovčane o mogućnostima da steknu radno iskustvo kroz Evropski volonterski servis, upoznaju različite kulture i da se dodatno usavrše kroz formalne i neformalne vidove obrazovanja koji nudi program za mlade Evropske unije, Erasmus Plus“, naveo je Naim Leo Beširi iz Tima Evropa.

„Imao sam priliku da budem u neposrednom kontaktu sa mladima i iz drugih gradova Srbije, i obradovala me je činjenica da su veoma  zainteresovani da postanu deo programa koji im Evropska unija nudi. Pozvao bih sve mlade ljude od 17 do 30 godina da se više informišu o mogućnostima za sportske aktivnosti, putovanja, studiranje i upoznavanje Evrope na www.erasmusplus.rs“, poručio je Beširi maldima.

                Sa ciljem da se i mladi drugih okruga upoznaju sa prilikama koje proces evropskih integracija pruža, ali i prenesu iskustva onih koji su svoje ideje uspešno realizovali uz podršku EU i Vlade Švajcarske, slični susreti organizovani su u  Prokuplju, Aleksincu, Novom Pazaru, a naredni susret biće organizovan u Priboju.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.