Nova naša reč: Posrtanje ekonomskog gorostasa

LESKOVAC – Leskovac danas spada u red gradova  za koji se kaže da su – “južna pruga”, i za čije ime se vezuje rečenica – što južnije, to tužnije. Onim koji pamte duže znaju da je između Dva svetska rata “južna pruga” bila na severu, a severna pruga prolazila kroz Leskovac, kaže u atutorskom tekstu Sava Dimitrijević, koji govori o tome kako je Leskovac od privrednog gorostasa došao do prosjačkog štapa. Tekst Save Dimitrijevića prenosi najnoviji broj Nove Naše reči.

Priču o Ljubivoju Stankoviću, iz Oraovice, koji je nedavno proslavio 100. rođendan, donosi najnoviji broj Nove Naše reči. Ljubomir, koji ima sina, dve ćerke, sedam unučari i sedam praunučadi, kaže da je jedini recept za dug život – rad.

Nedelju za nama obeležili su brojni događaji u svim sferama života, o čemu čitaoci mogu pročitati u najnovijem broju Nove Naše reči. Gradonačelnik Leskovca je još jednom razgovarao sa građanima o njihovim problemima. Nerešeni imovinski odnosi, nezaposlenost i komunalna infrastruktura i dalje zadaju najviše muka Leskovčanima. Održana javna licitacija za prodaju novosagrađenih lokala na pijaci, od 15 ponuđenih prodato devet lokala, a nova licitacija za preostalih šest se očekuje uskoro. Počeli radovi na izgradnji ulice Topličkog ustanka, a pored saobraćajnice biće izgrađeno i 33 parking mesta. Preko programa stručne prakse, u okviru Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje, angažovano 64 mladih kod 26 poslodavaca, dok će u naredna tri meseca studenti Visoke poslovne škole strukovnih studija obavljati stručnu praksu u javnim preduzećima I gradskoj upravi, teme su o kojima piše najnovniji broj Nove Naše reči.

Na sednici Saveta Jablaničkog upravnog okruga razmatrane su aktuelne teme i zaključeno je da je po uspešnosti sprovođenja Zakona o ozakonjenju Leskovac drugi u Srbiji, kao i da će novi Zakon o komorama omogućiti da one budu istinski servis privrednicima.

Na poslednjoj sednici Gradskog veća odlučeno je da grad preuzima imovinu i obaveze ALER-a, ali su i prihvaćene odluke komisije o tome koji će se projekti  sufinansirati iz budžeta grada u oblasti socijane zaštite i kulture.

I ovaj broj Nove Naše reči prati aktivnosti političkih stanaka. Leskovac su posetili predsednički kandidati grupe građana „Za Srbiju bez straha“ Saša Janković, pokreta Dveri Boško Obradović i DSS-a Nenad Popović.

Nova Naša reč piše o subvencijama koje su uručene poljoprivrednicma u Grdelici, Vučju i Manojlovcu.

Povodom Svetskog dana voda Leskovac je dobio novu javnu česmu, a u planu je postavljanje velikog broja česama na teritoriji grada, o čemu piše Nova Naša reč.

Iz oblasti sporta Nova Naša reč piše o podeli sportske opreme  učenicima osnovnih škola sa teritorije grada, o uspesima „Aktavis Akademije“ u Smederevskoj Palanci i drugim dešavanjima u sportu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s