Vodovod: Fabrika vode dobila savremeni sistem za kontrolu vodosnabdevanja

ФАБРИКА ВОДЕ У ГОРИНИ ДОБИЛА НАЈСАВРЕМЕНИЈИ СИСТЕМ ЗА НАДЗОР И КОНТРОЛУ ВОДОСНАБДЕВАЊА

ЛЕСКОВАЦ – Захваљујући великој инвестицији Водовода, Фабрика воде у Горини добила је савремен систем за надзор и контролу водоснабдевања. Реч је о такозваном веб-скада систему, вредном близу 100.000 евра, јединствен на југу Србије, који омогућава праћење целокупног система водоснабдевања од Акумулације Барје до крајњих потрошача у селима Петровац, Мрштане, Турековац и Богојевце.

Постојећи систем у овој фабрици имао је само могућност надзора. Сада, са интегрисањем новог скада система постоји и могућност даљинског управљања и праћења протока воде, нивоа воде у резервоарима, рада пумпних станица Хисар, Народни фронт и Фрушкогорска које препумпавају воду у више делове града, омогућава мерење притиска у удаљеним тачкама водоводне мреже, мерење протока на правцу Печењевце, систетм алармне заштите бунара и трафостанице и дргуо.

Директорка ЈКП „Воводов“ Косара Илић рекла је да је овај систем пре два месеца успешно тестиран и да се показао ефикасним у периоду ледених дана дошло до застоја у раду једне важне пумп.

-За мање од сат времена наша екипа је, захваљујући могућности даљинског праћења, интервенисала на терену и успела да стабилизује систем, без да грађани осете пад притиска, истакла је  Косара Илић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић подсетио је данас да су локална самоуправа и Водовод пре две године у овој фабрици финансирали опремање физичко-хемијске лабораторије и најсавременијих микроскопа за све потребне анализе воде и казао да ће инсталирање најсавременијег СКАДА система омогућити брже уочавање евентуалних проблема у водоводном систему и правовремено реаговање, и тако допринети још квалитетнијем водоснабдевању наших суграђана.

Он је истакао да у остварени значајни помаци у остварењу тог циља, од тога да је од некадашњег губиташа Водовод постао успешно јавно предузеће, да је реконструисано преко 20 километара водоводне мреже, да је изграђено 8 километара северног крака водовода према Брестовцу и да се приводи крају реконструкција западног цевовода. Градоначелник Цветановић најавио је да ће и у овој години локална самоуправа наставити са амбициозним плановима и да ће само ове године у реконструкцију старе водоводне мреже бити уложено 1,7 милиона евра, што ће омогућити да нове водоводне цеви стигну у 36 улица у граду – објављено је на званичном градском сајту.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s