Lebane: „Knjižara za svaki grad“

Lebane, glavna ulica, 2

ЛЕБАНЕ – У уторак, 7. марта 2017. године, у 12 часова, у Улици цара Душана 54 у Лебану, биће отварена књижаре, прве у Србији у оквиру иницијативе „Књижара за сваки град“ коју је покренуло Министарство културе и информисања.

Присутнима ће се обратити:

  • министар културе и информисања Владан Вукосављевић,
  • Зоран Илић, председник општине Лебане,
  • Дејан Папић, директор Делфи књижара,
  • Љубивоје Ршумовић, писац и
  • Урош Петровић, писац.

 Циљ иницијативе „Књижара за сваки град“ је да свако веће насељено место у Србији добије књижару, што ће допринети децентрализацији културне сцене, популаризацији књижевности и ширењу културе читања. Бројна истраживања утврдила су да је развијеност читалачких навика у директној вези не само са личним развојем појединаца и степеном културног развитка читавог друштва, већ и са економским положајем државе. Тамо где се више чита, по правилу, више се и зарађује и остварују се већи успеси у свим областима друштвеног живота.

Постојање књижара једно је од основних предуслова за развој читалаштва и културе у локалним срединама, због чега би свако веће насељено место у Србији требало да има барем једну књижару са примереним избором наслова, која би својим програмима и активностима значајно доприносила подстицању и развоју читалаштва и културе у својој средини.

Новоотворене књижаре неће бити само продавнице књига, већ и места одржавања разноврсних књижевних и културних програма и континуирано ће доприносити учешћу локалних становника у културном животу. У раду књижара посебна пажња биће посвећена неговању читалачких навика код младих, посебно деце. Књижаре ће развијати програме за најмлађе, како би их подстицале на читање, јер се навика читања најлакше стиче у првим годинама живота – саопштавају из Министарства културе и информисања.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s