Škola stipa „Nikola Mitrović Kokan“: Veliki uspeh Marka Stojanovića i Ivana Stojanovića u inostranstvu

stojanovic Marko Nasa rec

LESKOVAC – U Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“, u petak 24.02.2017. u 11 časova, biće održana konferencija za novinera, a povod su dva internacionalna uspeha Leskovačke škole stripa na francusko-belgijskom strip tržištu u poslednjih mesec dana.

Predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović, u svojstvu strip scenariste, početkom februara objavio strip album „Max Debris“ za francuskog izdavača Yill (Jil) u saradnji sa Đorđem Milosavljevićem i Tonijem Radevim. Razmera ovog uspeha može se najbolje objasniti ako se istakne činjenica da više od 50 strip crtača iz Srbije radi za francuske izdavače, ali da je Stojanović tek treći srpski scenarista koji je na tom tržištu objavljuje strip. U pitanju je, takođe, strip koji je nastao i prvo objavljen u Srbiji, i to u tri navrata, pre nego što je objavljen u Francuskoj, što je još jedan kuriozitet, budući da su francuski izdavači gotovo isključivo zainteresovani za svoje projekte na kojima upošljavaju strane saradnike, odnosno srpske strip crtače.

Stojanoviću je ovo, inače, sedmi strip album koji objavljuje na francusko-belgijskom tržištu, i po tome je rekorder što se strip izdanja scenarista na francusko-belgijskom tržištu tiče među scenaristima na prostoru čitavog Balkana. Još jednom članu Leskovačke škole stripa, Ivanu Stojanoviću Fikiju, ukazana je velika počast u kolevci evropskog stripa. Naime, Fiki je 14-16. februara bio gost jednog od najuglednijih strip festivala u Belgiji, u Liježu. Tom prilikom mu je pripala dodatna čast, a to je da su mu izloženi radovi na grupnoj izložbi gostiju festivala, zajedno sa nekim od najvećih imena evropskog stripa. Ivan Stojanović Fiki je član prve generacije Leskovačke škole stripa, i francuski izdavački gigant Delcourt (Delkur) mu je 2016. godine objavio strip album Naufage du Titanic (Nufraž du Titanik). Leskovačka škola stripa „Nikola Mirović Kokan“ je sa ovim strip dešavanjima na ovaj način dostojno prezentovala srpsku kulturu na međunarodnoj sceni i pokazala kakav ugled u kolevci evropskog stripa uživaju autori koji dolaze iz Leskovca.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s