Danilo Kocić, novinar i pisac: „Godine usamljenosti“, kratka priča iz zbirke „Nevreme“

kocic danilo 1001

Ostalo mi je poslednje zaostalo veče protekle jeseni i poslednje preostalo nadanje budućeg trajanja. Kao da se diže neki tajanstveni šum. U ustajalim predelima boraviše nestvarne priče.

Strepnja za život i od života. Misleno sam gledao negde, a nisam video ništa. Bezdan je pribirala suze. Pristizale su misli o sopstvenom nestajanju.

Žalio sam što je prošao neki običan i dosadan život i što je došlo novo, tugaljivo trajanje.

Pristiže trenutak kada se moramo suočiti sa epizodom smrti. Smisao našeg trajanja je odlepršao. Ukrštaju se samo misli, sve ostalo je privid. Imam samo poluprošlost, polusadašnjost i polubudućnosti. I nostalgičan ton.

Boli prošlost kafane u kojoj sam provodio dane mladosti i poslednje trenutke nade. Ostaje samo trag hroničara u našim sećanjima. Ne mogu ni da razumem i pročitam iščezli život. Dolazi vreme neuhvatljivog ćutanja.

Sve se sabralo na uskom koloseku. I sve što postoji javlja se samo iz maglovitog sećanja. Spajaju se dva udaljena vremena i dve moje nepostojeće senke. Počinju da se ispredaju nevažne, male priče u stotinu priča. I nastaje vreme opake sklonosti ka zaboravu i trajnom utrnuću.

Ne mogu ni da izaberem one reči koje se obično prve jave. Samo se pojavljuje senka koja sliči smrti. Hvala, nisam zaboravljen pisac, što nisam dovoljno čitan, nego što nisam umeo da postanem pisac.

Pobedile su me godine usamljenosti i bola.

dadince-2

Na slici:  Selo Dadince, moj rodni kraj

DANILO KOCIĆ

Danilo Kocić rođen je 4. septembra 1949. godine (selo Dadince, Vlasotince). Kocić je profesor književnosti i diplomirani pravnik. Kao stipendista Kosova i Metihije, (1972/73) bio je profesor Ustava SFRJ i Srpskog jezika u Gimnaziji „Braća Ribar“ (Istok). Radio je i kao profesor književnosti u Gimnaziji „Stevan Jakovljević“ (Vlasotince).

Kocić je bio novinar i urednik u prištinskom dnevnom listu „Jedinstvo“ 1977/1978. godine, a zatim je tri decenije radio kao novinar – dopisnik Politike iz Leskovca i juga Srbije. Jedan je od osnivača (bio je i predsednik) Udruženja pisaca Leskovca i stalni saradnik „Pomaka“.

Kocić je član Saveza književnika u otadžbini rasejanju (SKOR).

KNJIŽEVNI RAD:

Romani: Izabrani život (Iz beležaka mojih dana, Leskovac 1997), Izabrana tišina (Slučaj novinara Koste Danilovića, Leskovac 2000), Izabrani dani (Leskovac 2012); Izmaglice (Leskovac 2016), Autobiografija – vreme senki, I deo (Leskovac 2016); Izabrani spisi – slikanje memorije (I) (romani, priče, pesme, stručni radovi, Leskovac 2016);

Zbirke pesama i priča: Čudna lađa (Leskovac 1987), Dnevnik na raspustu (Leskovac 2002), Govor kamena (Leskovac 2004), Pesma ženi (Vlasotince 2007); Nevreme – priče iz zavičaja (Leskovac 2016);

Studije: Leskovački pisci – tragovi i traganja, I-II (Leskovac 2015, 2016); Humor u delima pisaca leskovačkog kraja (Leskovac 2016), Govor Leskovca i juga Srbije (Leskovac 2016);

Priređivački rad: Leskovački pesnici – tragovi i traganja (Panorama leskovačkog pesništva 1944 – 2014), Leskovac 2015. godine.

Dobitnik je brojnih priznanja, a 2016. godine dodeljena mu je Oktobarska nagrada Leskovac za izuzetan doprinos novinarstvu i pručavanju leskovačke književnosti, odnosno za dvotomnu studiju Leskovački pisci – tragovi i traganja I-II, prvo izdanje 2015, drugo 2016. godine (oko 2.000 strana velikog formata).

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s