Danilo Kocić: „Razglednica“, kratka priča iz zbirke „Nevreme“

Koci danilo cvetnik 4

У самоћи сам налазио спасење. Пред страхом губим памћење. Далека путовања воде у бесмртност и вечиту тишину. Старе разгледнице најбоље описују нашу тугу. Живот читам кроз безброј суза. Гавранови су прекрили небо као обележене године.

Померам унапред сказаљку на сату, штимујем време. Недостаје ми смислено доба. Смехом се опраштам од своје прошлости. Време, ма колико брзо текло и мимо наше воље, не успева да однесе све наше забораве.

Нека тешка тишина лежи над мојом прошлошћу. Живот је и згуснути збир времена који се противи забораву. Огледала су од старости пожутела. Понекад ми се чини да моја туга траје сувише дуго. Да бисмо били по својој мери требало би да доживимо осећај другачијег бојења дана. Ветрови сустижу наше сенке док се не затуре у времену туге.

Живот често сазнајем мање из приче него из прећуткивања. Сви имамо неке далеке мостове и чудесну, громогласну, љуту тишину. Живот и оно што после следи је само задато проклетство.

Можда је пристигло време да се изврши попис свих наших привида. Често говоримо о онима који нису говорили зашто нису говорили. Део мога живота је и мој ужас. Бирам мир пун страсти и успомена.

Волим пријатеље с којима ћу ћутати. Наше време је истекло. Остаје тихи, сетни отпоздрав и одлазак у заборав!

dadince-januar-2017-1

На слици: Село Дадинце (фото:Зоран Илић, мој школски друг)

ДАНИЛО КОЦИЋ

Данило Коцић рођен је 4. септембра 1949. године (село Дадинце, Власотинце). Коцић је професор књижевности и дипломирани правник. Као стипендиста Косова и Метихије, (1972/73) био је професор Устава СФРЈ и Српског језика у Гимназији „Браћа Рибар“ (Исток). Радио је и као професор књижевности у Гимназији „Стеван Јаковљевић“ (Власотинце).

Коцић је био новинар и уредник у приштинском дневном листу „Јединство“ 1977/1978. године, а затим је три деценије радио као новинар – дописник Политике из Лесковца и југа Србије. Jедан je од оснивача (био је и председник) Удружења писаца Лесковца и стални сарадник „Помака“.

Коцић је члан Савеза књижевника у отаџбини расејању (СКОР).

КЊИЖЕВНИ РАД:

Романи: Изабрани живот (Из бележака мојих дана, Лесковац 1997), Изабрана тишина (Случај новинара Косте Даниловића, Лесковац 2000), Изабрани дани (Лесковац 2012); Измаглице (Лесковац 2016), Аутобиографија – време сенки, I део (Лесковац 2016); Изабрани списи – сликање меморије (I) (романи, приче, песме, стручни радови, Лесковац 2016);

Збирке песама и прича: Чудна лађа (Лесковац 1987), Дневник на распусту (Лесковац 2002), Говор камена (Лесковац 2004), Песма жени (Власотинце 2007); Невреме – приче из завичаја (Лесковац 2016);

Студије: Лесковачки писци – трагови и трагања, I-II (Лесковац 2015, 2016); Хумор у делима писаца лесковачког краја (Лесковац 2016), Говор Лесковца и југа Србије (Лесковац 2016);

Приређивачки рад: Лесковачки песници – трагови и трагања (Панорама лесковачког песништва 1944 – 2014), Лесковац 2015. године.

Добитник је бројних признања, а 2016. године додељена му је Октобарска награда Лесковац за изузетан допринос новинарству и пручавању лесковачке књижевности, односно за двотомну студију Лесковачки писци – трагови и трагања I-II, прво издање 2015, друго 2016. године (око 2.000 страна великог формата).

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s