Spoljna politika Republike Srbije: Ivica Dačić i njegovi „suludi“ odgovori!

ilic-zoran-61

ЛЕСКОВАЦ – Пише: Данило Коцић, новинар – Да ли се и у којој мери (не)успешно води спољна политика једне земље најбоље се може закључити по детаљима. Као и у животу, (не)битне ствари откривају суштину. Све остало се подразумева. Прегови између Републике Србије и тзв. Републике Косово, који трају од када је „јужна српска порајина“ , уз помоћ спонозора, пре свих САД и Немачке, прогласила независност, откривају да Влада Србије није дорасла да успешно разреши овај „гордијев чвор“.

О детаљима тзв. бриселских споразума јавност се обавештава веома штурим, нејасним, каткад двосмисленим формулацијама и, готово по правилу, званичници из Београда шаљу народу славодобитничке изјаве!

Колико је српска дипломатија (не)дорасла задатку појбоље одсликава изјава министра спољних послова Ивице Дачића од пре неколико дана ((Не)моћ усмених бриселских договора, Политика. 20, јануар). На новинарско питање о томе какву тежину уопште имају усмени договори, одговорио је да је „сулудо питање“ о томе да ли важе усмени договори:

„Ако ме већ питате да ли је усмени или није усмени договор, да ли је са печатом или без печата, на салвети или хартији, небитно је. Када разговарају премијери, када разговарају председници и министри спољних послова, подразумева се да имају довољан капацитет да склапају договоре“, рекао је на конференцији за новинаре после сусрета са ирачким колегом Ибрахимом ел Џафаријем.

Ова Дачићева изјава, који је завршио Факултет политичких наука на Београдском универзитету са просечном оценом десет, говори да он не разуме или неће да разуме суштинску разлику између писаних споразума и усменог договора. У политици је могуће све, па и играње судбинама људи, али кад-тад долази време да се о томе изнесе прави суд јавности.

Запањујући звучи и податак да су, после вишегодишњих  преговора, уз посредство међународне заједнице, представници Владе Републике Србије и тзв. Републике Косово, потписали само два споразума, како је пре неколико дана обелоданио председник Владе Србије (а не премијер како га новинари називају). Делује још чудније да је, како каже Александар Вучић, „све остало постизано као усмени договор“.

Весна Петровић, професорица Међународног права на Универзитету Унион, сматра да позивање политичара на усмени договор у међународном праву звучи неозбиљно, „али са становишта политике, то је могуће“, мада не зна „како би се о таквим договорима могло правно да суди“. (Политика, 20. јануар).

Судећи по досадашњим изјавама о вођењу спољне политике Републике Србије, могло би се закључити да министар спољних послова Ивица Дачић седи испред сеоске биртије у његовој Житорађи и пије са сељанима хладно пиво, доноси одлуке и одлучује о судбини земље као да се договара о градњи сеоског пута који води до тамошњих засада вишања!

Ако званични Београд Косово и Метохију сматра својом територијом, што је записано и у Уставу Републике Србије, логично се поставља питање да ли се уопште може да преговара за представницима тзв. Републике Косово. Ако се, међутим, зна да су представници Срба у Влади Косова изабрани уз отворену подршку званичног Београда, онда би се могло закључити да Влада Србије подржава такав статус као да је све у складу са Уставом Републике Србије.

У вођењу спољне политике, посебно око статуса Косова и Метохије, званични Београд није, дакле, положио испит, а Ивица Дачић, за кога се често истиче да је био студент генерације, због изјаве о „сулудом питању“ о вредности усмених договора у међународном праву засигурно би на Факултету политичких наука Београдског универзитета више него заслужено добио непрелазну оцену!

Данило Коцић, новинар

Advertisements

2 Comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s