Danilo Kocić, novinar i pisac: „Reka“, kratka priča iz zbirke „Nevreme“

dadince reka

Била је у моме узрастању бајковита река, с друге стране наших станишта, тиха, малчице занемоћала од дугог трајања, али ипак довољно весела. У врелини летњег дана чинила нам је свакојаке згоде. Зато смо се бојали да понестане њен ток, јер су је делимице оробљавали новосаграђеним водоводом.

На почетку свих наших почетака, узрастања и прича, казивања о реци била су део сваке разумне приче. Говорили смо како смо у њој проналазили најлепше, украсно камење и ловили рибе. У свим поменутим и неизговреним причама, река је била нека врста неизбежног украса.

Она је насловница нашег најдаљег сећања да давнашња маштарења. Све би било невредно ако не бисмо њу, макар у назнакама, поменули. Сва друга изворишта била су у раму тихе и дружељубиве реке.

Наше приче личиле су на реку која је носила неку далеку, незаборавну и неиспричану љубав. Зашто је тако било, не би требало ни питати, ни одговорато! Једноставно, та вечита слика увек је стајала на почетку и завршетку свих наших говорења.

По реци смо један другоме надевали надимке и присећали се родослова. Она је, укратко, била извориште свих начих словарица и кров наших снова.

Без ње не бисмо могли да испричамо када смо се и како први пут заљубили!

Koci danilo cvetnik 4

ДАНИЛО КОЦИЋ

Данило Коцић рођен је 4. септембра 1949. године (село Дадинце, Власотинце). Коцић је професор књижевности и дипломирани правник. Као стипендиста Косова и Метихије, (1972/73) био је професор Устава СФРЈ и Српског језика у Гимназији „Браћа Рибар“ (Исток). Радио је и као професор књижевности у Гимназији „Стеван Јаковљевић“ (Власотинце).

Коцић је био новинар и уредник у приштинском дневном листу „Јединство“ 1977/1978. године, а затим је три деценије радио као новинар – дописник Политике из Лесковца и југа Србије. Jедан je од оснивача (био је и председник) Удружења писаца Лесковца и стални сарадник „Помака“.

Коцић је члан Савеза књижевника у отаџбини расејању (СКОР).

КЊИЖЕВНИ РАД:

Романи: Изабрани живот (Из бележака мојих дана, Лесковац 1997), Изабрана тишина (Случај новинара Косте Даниловића, Лесковац 2000), Изабрани дани (Лесковац 2012); Измаглице (Лесковац 2016), Аутобиографија – време сенки, I део (Лесковац 2016); Изабрани списи – сликање меморије (I) (романи, приче, песме, стручни радови, Лесковац 2016);

Збирке песама и прича: Чудна лађа (Лесковац 1987), Дневник на распусту (Лесковац 2002), Говор камена (Лесковац 2004), Песма жени (Власотинце 2007); Невреме – приче из завичаја (Лесковац 2016);

Студије: Лесковачки писци – трагови и трагања, I-II (Лесковац 2015, 2016); Хумор у делима писаца лесковачког краја (Лесковац 2016), Говор Лесковца и југа Србије (Лесковац 2016);

Приређивачки рад: Лесковачки песници – трагови и трагања (Панорама лесковачког песништва 1944 – 2014), Лесковац 2015. године.

Добитник је бројних признања, а 2016. године додељена му је Октобарска награда Лесковац за изузетан допринос новинарству и пручавању лесковачке књижевности, односно за двотомну студију Лесковачки писци – трагови и трагања I-II, прво издање 2015, друго 2016. године (око 2.000 страна великог формата).

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s