Danilo Kocić, novinar i pisac: „Ćutolog“, kratka priča iz zbirke „Nevreme“

Kocic danilo promocija 5

Речи су утихнуле, таква је била и његова нарав. По завршетку ретког казивања, уследиле би дуге паузе. Надвисиле су и планинску зараван изнад сеоских дворишта, склоњену као недозрелу причу која тражи мир у дебелој заветрини.

Чобанин по звању, ћутолог по знању, задавао је муке, јер нису могли да развежу његове неизговорене, загонетне речи. Желели су да сликом опише неказано, јер би у назнакама, у искривљеном огледалу, бар натремице погађали видокруг његове скрајнуте приче.

Игра неизговорених двосмислица и ћутања претила је да подивља на ливади крај забрђанске реке. Само би неки јачи поветарац могао да размота ту дугу тишину. Заоблачило се, стиже грмљавина, али ветра још нема. Пресушиле речи као нејака изворишта усред лета. Неуређено време нагони на нову тишину због претеће непогоде, али још не опомиње иако се отишло предалеко.

Надошло спремање да се крене до торова праћено тихим кретањем стада и ћутањем као да су се плашили да предводнику стада поремете правац. Само су се неки дошаптавали због надолазећег страха, а онда се чинило као да је све окамењено: и недоба, и блејање оваца и речи! До торова стигоше брже него што су и помислили. Отежало трајање од дугог ћутања и неизговорених мисли.

Све је у знаку исте приче: да стада одморе до уранка!

 dadince novo 2

              Село Дадинце (фото: Дан. Коцић)

ДАНИЛО КОЦИЋ

Данило Коцић рођен је 4. септембра 1949. године (село Дадинце, Власотинце). Коцић је професор књижевности и дипломирани правник. Као стипендиста Косова и Метихије, (1972/73) био је професор Устава СФРЈ и Српског језика у Гимназији „Браћа Рибар“ (Исток). Радио је и као професор књижевности у Гимназији „Стеван Јаковљевић“ (Власотинце).

Коцић је био новинар и уредник у приштинском дневном листу „Јединство“ 1977/1978. године, а затим је три деценије радио као новинар – дописник Политике из Лесковца и југа Србије. Jедан je од оснивача (био је и председник) Удружења писаца Лесковца и стални сарадник „Помака“.

Коцић је члан Савеза књижевника у отаџбини расејању (СКОР).

КЊИЖЕВНИ РАД:

Романи: Изабрани живот (Из бележака мојих дана, Лесковац 1997), Изабрана тишина (Случај новинара Косте Даниловића, Лесковац 2000), Изабрани дани (Лесковац 2012); Измаглице (Лесковац 2016), Аутобиографија – време сенки, I део (Лесковац 2016); Изабрани списи – сликање меморије (I) (романи, приче, песме, стручни радови, Лесковац 2016);

Збирке песама и прича: Чудна лађа (Лесковац 1987), Дневник на распусту (Лесковац 2002), Говор камена (Лесковац 2004), Песма жени (Власотинце 2007); Невреме – приче из завичаја (Лесковац 2016);

Студије: Лесковачки писци – трагови и трагања, I-II (Лесковац 2015, 2016); Хумор у делима писаца лесковачког краја (Лесковац 2016), Говор Лесковца и југа Србије (Лесковац 2016);

Приређивачки рад: Лесковачки песници – трагови и трагања (Панорама лесковачког песништва 1944 – 2014), Лесковац 2015. године.

Добитник је бројних признања, а 2016. године додељена му је Октобарска награда Лесковац за изузетан допринос новинарству и пручавању лесковачке књижевности, односно за двотомну студију Лесковачки писци – трагови и трагања I-II, прво издање 2015, друго 2016. године (око 2.000 страна великог формата).

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s