Danilo Kocić: „Kalendar sećanja“, priča

Kocic B. Danilo

Старост доноси усамљеност и потиштеност, прикривену жељу да се буде питан за савет и за оне људске прохтеве који траже једноставне одговоре.  Бити данас стар, коначно, бар како ја осећам време забрђанског оквира мога трајања, значи бити сам. Тада остаје довољно времена да се читају давно купљене, а никада не прочитане књиге, да се прибелиже обрисци непознатих светова и да се ствара илузија о животу као једном великом обећању, а узбудљива, повремена лирска сведочанства и лирски говор, постају део свеколиког немира.

Немирно време ме је нагнало да журим, а догађало се да нисам знао циљ коме тежим. Све нас је мање. И тада, у тим данима које се полако тање, имао сам потребу да се, као и многи други, враћам у прошлост. У минулим временима сањао сам о лепој, недалекој будућности. У прошлости су остале да живе наше наде; у тешким и мучним околностима преживљавамо садашње ноћи. Потрошили смо све наше миришљаве сапуне, а једно време, које је будило наду, неповратно је отишло!

Изгубио сам осећај времена, али нема горчине, ни сласти. Ћудљивост у изнуђеној самоћи, које каткад и нисам свестан, била је мој саговорник. Остали су да чаме снови моје узавреле младости. То је понајвише одржавало драму мога по много чему заборављеног забрђанског простора.

Тада сам схватио да постоје дани које људи без своје воље једноставно упропасте и њих више нема у пожутелим календарима нашег сећања.

dadince-januar-2017-1

Дадинце – мој родни крај (сменио јануара 2017. године З. Илић)

ДАНИЛО КОЦИЋ

Данило Коцић рођен је 4. септембра 1949. године (село Дадинце, Власотинце). Коцић је професор књижевности и дипломирани правник. Као стипендиста Косова и Метихије, (1972/73) био је професор Устава СФРЈ и Српског језика у Гимназији „Браћа Рибар“ (Исток). Радио је и као професор књижевности у Гимназији „Стеван Јаковљевић“ (Власотинце).

Коцић је био новинар и уредник у приштинском дневном листу „Јединство“ 1977/1978. године, а затим је три деценије радио као новинар – дописник Политике из Лесковца и југа Србије. Један је од оснивача (био је и председник) Удружења писаца Лесковца и стални сарадник „Помака“.

Коцић је члан Савеза књижевника у отаџбини расејању (СКОР).

КЊИЖЕВНИ РАД:

Романи: Изабрани живот (Из бележака мојих дана, Лесковац 1997), Изабрана тишина (Случај новинара Косте Даниловића, Лесковац 2000), Изабрани дани (Лесковац 2012); Измаглице (Лесковац 2016), Аутобиографија – време сенки, И део (Лесковац 2016); Изабрани списи – сликање меморије (I) (романи, приче, песме, стручни радови, Лесковац 2016);

Збирке песама и прича: Чудна лађа (Лесковац 1987), Дневник на распусту (Лесковац 2002), Говор камена (Лесковац 2004), Песма жени (Власотинце 2007); Невреме – приче из завичаја (Лесковац 2016);

Студије: Лесковачки писци – трагови и трагања, I-II (Лесковац 2015, 2016); Хумор у делима писаца лесковачког краја (Лесковац 2016), Говор Лесковца и југа Србије (Лесковац 2016);

Приређивачки рад: Лесковачки песници – трагови и трагања (Панорама лесковачког песништва 1944 – 2014), Лесковац 2015. године.

Добитник је бројних признања, а 2016. године додељена му је Октобарска награда Лесковац за изузетан допринос новинарству и пручавању лесковачке књижевности, односно за двотомну студију Лесковачки писци – трагови и трагања I-II, прво издање 2015, друго 2016. године (око 2.000 страна великог формата).

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s