Zejnel Zejneli: „Goranci svačiji i ničiji (a ipak svoji)“

Goranci Zejnelova knjiga

LESKOVAC, BEOGRAD – Novinar ‘’Politike’’ Zejnel Zejneli, od skora novinar i publicista u penziji, do 1999. godine živeo i radio na Kosovu i Methiji, nedavno je objavio knjigu o Gorancima pod nazivom „Goranci svačiji i ničiji (a ipak svoji)“. Radi se o knjizi u kojoj Zejneli, takođe Goranac, koji je do sada objavio deset knjiga o Kosovu i Metohiji, objašnjava šta su, odakle su i ko su uopšte Goranci. Naime, oni i danas žive na Kosmetu, padinama Šar-planine, stešnjeni između granice s Makedonijom i Albanijom. Autor je dugo godina sakupljao građu, pa tako knjiga sadrži više od dvadeset naučnih i drugih radova o ovim ljudima.

U ovoj po svemu zanimljivoj i podacima vrlo bogatoj knjizi je objavljeno i jedno od prvih naučnih istraživanja akademika dr Miroslava Lutovca, koji je istraživao Goru, gde žive Goranci, i Opolje, gde žive Albanci. Tu su i istraživanja Srpske akademije nauka i umetnosti o Gori, Opolju i Podgori, delova Sredske župe, nedaleko od Prizrena. Ta istraživanja nisu do kraja urađena zbog ratnih dejstava i bombardovanja Srbije 1999. godine.- Uglavnom se svi istraživači slažu da su Goranci slovenskog porekla, a mr Suzana Hasani je, istražujući poreklo ove male etničke zajednice, došla do podataka da se oni pominju još u vreme rimskog doba. U zavisnosti od opredeljenja nekih autora, naročitio posle rata na Kosovu, pojedinci su tvrdili da su Goranci Bošnjaci ili Vlasi-Aromuni.

Tako, na primer, Turski autori tvrde da su oni poreklom Turci, Bugari, da su upravo Goranci bugarskog porekla, Makedonci da su zbog jezika i običaja Makedonci muslimani, a Albanci da su Goranci ništa drugo do Albanci – primećuje Zejneli. – Mnogi autori tvrde, i uglavnom se svi u tome slažu, da su Goranci srpskog porekla i da su pod pritiskom Otomanske imperije primili islam. Navode se nazivi mesta i toponimi koji nedvosmisleno potvrđuju njihovo slovensko poreklo, a njihov jezik mnogi svrstavaju u najčistiji staroslovenski jezik. Mnogi od autora ne mogu da izbegnu ni to da je car Dušan tvrdio kako su mu oni najbolji podanici, zatim da se pominju u Hrisovulji cara Dušana, da su bili i pod zaštitom kralja Petra Prvog – prenisi sajt Budite u toku.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.